Acasă Extern Rusia este mai înarmată nuclear decât SUA

Rusia este mai înarmată nuclear decât SUA

Angajamentul pentru dezarmarea nucleară totală a fost dat pentru prima dată de Administrația George W. Bush, când Statele Unite au declarat că obiectivul lor major este lume fără arme nucleare.

În primul său mandat, președintele Barack Obama a dat un mesaj reper la Praga, în care a afirmat, în mod clar și cu convingere, angajamentul Americii de a ”căuta pacea și securitatea unei lumi fără arme nucleare”.

Acum, după opt ani, este rândul Administrației Trump este de a-și stabili politica privind armamentul nuclear. Conform unui proiect preliminar, publicat de revista Hoffington Post, cu privire la revizuirea posturii nucleare a SUA, în 2018 (NPR), Departamentul de Apărare al președintelui Donald Trump a ales o direcție diferită: noi arme nucleare. Versiunea finală a NPR este programată să fie lansată în luna februarie.

Pentagonul a spus că documentul publicat este doar unul din mai multe proiecte la care se lucrează, iar versiunea finală a doctrinei va fi revizuită și aprobată de către președinte și secretarul apărării.

Rusia are avantaje față de Statele Unite și aliații săi în producerea de arme nucleare, iar partea neclasificată a revizuirii posturii nucleare a SUA în 2018 (NPR) a fost obținută de Hoffington Post.

„Rusia posedă avantaje semnificative în ceea ce privește capacitatea sa de producție a armelor nucleare și forțele nucleare nestrategice asupra SUA și aliaților săi”, se arată în document.

Conform revizuirii, Rusia construiește un „set larg, divers și modern de sisteme non-strategice” care pot fi înarmate cu arme nucleare sau convenționale. Documentul precizează că aceste sisteme nu sunt răspunzătoare în cadrul noului Tratat de reducere a armelor strategice (noul START).

În document se mai spune că Rusia dezvoltă și desfășoară noi focoase nucleare și lansatoare, care includ „upgrade-uri multiple” ale bombardierelor strategice, ale rachetelor maritime și ale rachetelor terestre. „Rusia dezvoltă, de asemenea, cel puțin două noi game de sisteme intercontinentale, un vehicul glisant hipersonic și o nou tip de submarin  înarmat nucleare”, se spune în publicație.

Potrivit documentului, în ciuda criticii sale privind apărarea antirachetă a SUA, Rusia modernizează și sistemul de apărare antirachetă balistică cu rază lungă de acțiune și dezvoltă un nou interceptor de apărare împotriva rachetelor balistice.

Huffington Post a spus că documentul dezvăluit este un proiect pre-decizional al NPR 2018. Comentând relatarea făcută de Huffington Post, Pentagonul nu a negat autenticitatea proiectului, însă a spus că au fost redactate mai multe proiecte.

„Cu toate acestea, evaluarea posturii nucleare nu a fost finalizată și, în cele din urmă, va fi revizuită și aprobată de Președinte și de Secretarul Apărării. Ca o practică generală, nu discutăm copii de strategie pre-decizionale și revizuiri”, a citat Huffington Post, citând surse.

Pe lângă capabilitățile nucleare ale Rusiei, proiectul menționează China, Coreea de Nord și Iranul ca fiind principalele provocări pentru Washington. Revizuirea solicită, de asemenea, modernizarea arsenalului nuclear al SUA, inclusiv dezvoltarea unor arme care vor „spori descurajarea”.

Până în 2024, Pentagonul intenționează să dețină racheta cu bombă ghidată B61-12 care poate fi folosită atât pe bombardiere strategice, cât și pe avioane tactice. Pentagonul promovează, de asemenea, dezvoltarea programului de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune (LSRO).

Modernizarea armamentului termonuclear W88 pentru rachetele submarine Trident II este planificată să fie finalizată până în 2024. Anterior, Jon Wolfsthal, care a fost un asistent special al lui Barack Obama pentru controlul armamentului și neproliferarea armelor nucleare, a declarat pentru The Guardian că racheta Trident II D5 va fi echipată cu o capcană privind randamentul.

Documentul subliniază, de asemenea, o nevoie crescută de rachete balistice care ar putea fi utilizate atât de forțele aeriene, cât și de marină.

În luna noiembrie, Defense News a raportat că SUA intenționează să cheltuiască aproape 1,2 trilioane de dolari pentru modernizarea și menținerea arsenalului său nuclear până în 2046.

Versiunea finală a documentului privind revizuirea posturii nucleare din 2018 este așteptată să fie prezentată președintelui Donald Trump în luna februarie.

 

5/5 - (21 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Virginia Mircea
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Viitorul geopolitic al Rusiei

Cartea analistului politic rus Aleksandr Dugin ”Fundamentele geopoliticii: viitorul geopol…