Acasă Mediu Poluare pe râul Mureş

Poluare pe râul Mureş

Apele Române au informat într-un comunicat de presă că poluarea cu ulei de la termocentrala Romgaz de la Iernut produsă vineri pe râul Mureș are un impact redus asupra mediului, iar cantitatea estimată este de circa o tonă.

”Poluarea cu ulei produsă, pe râul Mureş, s-a dispersat pe o lungime de cca 10 km şi o lăţime de circa 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue. Până în prezent, aceasta s-a deplasat în aval, până la limita judeţului Alba”, potrivit sursei citate.

Pentru reducerea efectelor poluării, s-a instalat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, un baraj absorbant de 80 de metri lăţime, în zona localităţii Teiuş şi sunt în curs de realizare de baraje absorbante în aval, la Şibot, în amonte de barajul Mintia şi în judeţul Arad, lângă Săvârşin.

”Pentru colectarea uleiului mineral vor fi folosite skimmere, în zonele în care viteza apei va permite (amonte baraj Mintia). Din cauza debitului mare al râului Mureş (cca 180 mc/s), instalarea barajelor absorbante şi menţinerea lor în pozitie este dificilă. Nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă. Administraţia Bazinală de Apă Mureş a informat telefonic partea ungara – ATIVIZIG – Szeged cu privire la posibila prezenţă a irizaţiilor de ulei mineral. După constatarea efectuată la faţa locului de către specialiştii A.N. „Apele Române” s-a întocmit un proces – verbal în care s-a menţionat existenţa unei contravenţii la Legea Apelor nr.107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care s-a aplicat o amendă în valoare de 40.000 lei”, potrivit Apelor Române.

Reprezentanţii Romgaz, au transmis, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că echipele specializate ale companiei au intervenit, vineri, pentru etanşeizarea unei instalaţii de evacuare a apelor uzate folosite în cadrul centralei electrice de la Iernut, după ce o cantitate de apă uzată conţinând circa 20-30 litri de ulei rezidual s-a scurs accidental în râul Mureş.

O defecţiune a separatorului de ulei care etanşeizează una dintre evacuările uleiului rezidual folosit pentru funcţionarea Centralei Iernut a dus la scurgerea accidentală, conform sursei citate.

”Cantitatea de ulei scursă accidental nu conţine substanţe toxice pentru mediu (PCB – produşi bifenili policloruraţi), aşa cum rezultă din fişele tehnice ale uleiurilor utilizate la CTE Iernut. Conducerea Companiei Romgaz a dispus verificarea tuturor instalaţiilor de evacuare a apelor uzate din cadrul CTE Iernut şi va continua colaborarea cu autorităţile competente pentru prevenirea oricăror situaţii care ar putea afecta sănătatea publică sau mediul înconjurător”, potrivit Romgaz.

Termocentrala de la Iernut a fost preluată de Romgaz, companie subordonată Ministerului Energiei.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…