Acasă Intern PNL are majoritate în Parlament pentru a adopta proiectele privind alegerea primarilor în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale

PNL are majoritate în Parlament pentru a adopta proiectele privind alegerea primarilor în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale

Proiectele de lege pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi pentru eliminarea pensiilor speciale întrunesc numărul necesar de voturi pentru a fi adoptate în Camera Deputaţilor. Care sunt partidele parlamentare care susţin cele două iniţiative legislative şi pe câte voturi se bazează.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat, marţi, că va convoca o sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, în contextul în care PNL a afirmat că nu pot fi dublate alocaţiile de stat, din cauza impactului bugetar al acestor pensii. Liderul PSD a anunţat încă de joi că partidul pe care îl conduce o să voteze eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia celor de serviciu ale militarilor.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici parlamentari, funcţionari publici cu statut special, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale. Indemnizaţiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor şi poliţiştilor.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Camerei Deputaţilor, configuraţia privind numărul de deputați arată astfel:

PSD – 129, PNL – 72,  Pro România – 27, USR – 27, UDMR – 21, ALDE – 15, PMP 13, deputaţi din grupul minorităţilor – 17 şi deputaţi neafiliaţi 7.

În cadrul dezbaterilor din Camera Deputaţilor şi din comisiile de specialitate, proiectul de lege a fost amendat însă nu a fost inclus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor din 18 decembrie 2019.

Având în vedere că atât PMP cât şi USR s-au declarat în favoarea eliminării pensiilor speciale, există majoritatea necesară în Camera Deputaţilor pentru eliminarea pensiilor speciale. Numărul deputaţilor PNL, PSD, USR şi PMP este 228.

Alegerea primarilor în două tururi

Cu privire la alegerea primarilor în două tururi, Parlamentul nu este atât de coagulat în jurul acestei iniţiative, fiind partide precum PSD sau UDMR care ar avea de pierdut în urma modificării legilor electorale.

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că partidul său este în favoarea iniţiativei pentru alegerea primarilor în două tururi.

USR, PMP și ALDE susţin iniţiativa pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, fiind şi iniţiatorii mai multor proiecte de lege pentru schimbarea legilor electorale în acest sens. Cele două partide au condiţionat susţinerea Guvernului Orban pentru învestire de susţinerea liberalilor pentru iniţiativele care vizează revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

USR şi PMP i-au cerut premierului Ludovic Orban ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, după ce Camera Deputaţilor a respins introducerea pe ordinea de zi a şedinţei a acestei iniţiative. De asemenea, mai mult proiecte legislative care modifică legea electorală au fost respinse în Parlament de-a lungul timpului.

De partea cealaltă, PSD şi UDMR se opun vehement acestei iniţiative, cele două partide ameninţând chiar cu depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban şi cu sesizarea la CCR în cazul unei asumări de răspundere pentru această iniţiativă sau a unei ordonanţe de urgenţă.

Marcel Ciolacu a declarat, marţi, după şedinţa CEx, că PSD va trimite o scrisoare liderilor europeni şi tuturor europarlamentarilor pentru a acuza intenţia Executivului de a schimba legile electorale. El mai spune că Raluca Turcan este unul dintre autorii trecerii la alegerea primarilor într-un tur.

Luând în calcul afirmaţiile liderilor de partide, în Camera Deputaţilor, un proiect de lege care să reintroducă în legea electorală alegerea primarilor în două tururi întruneşte numărul necesar de voturi la Camera deputaților pentru adoptare. PSD şi UDMR au împreună 150 de voturi, în timp ce partidele parlamentare care doresc alegeri în două tururi au 154 de deputaţi.

Sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor va fi convocată în ultima săptămână din luna ianuarie.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…