Acasă Extern Misiune NATO pe termen lung în Irak

Misiune NATO pe termen lung în Irak

Statele Unite își reînnoiesc presiunea asupra aliaților europeni pentru a stabili o misiune de lungă durată în Iraq, au declarat diplomații, relansând o problemă divizată pentru o alianță precaută după un deceniu în Afganistan, a relatat Reuters

Secretarul Apărării, Jim Mattis, a trimis o scrisoare la sediul central NATO, în ianuarie, solicitând o misiune oficială a NATO în Irak, cu o comandă semi-permanentă sau permanentă, pentru instruirea forțelor irakiene, potrivit celor cinci diplomați ai NATO, a relatat aceeași sursă

După un război de trei ani cu ISIS, Washingtonul dorește să se asigure că jihadiștii nu se reorganizează.

NATO are deja 20 de instructori în Irak. Miniștrii apărării din cadrul NATO sunt așteptați să discute cererea SUA, săptămâna viitoare la Bruxelles și o posibilă decizie este așteptată la summitul NATO din luna iulie.

În scrisoarea sa, Mattis a lăsat multe detalii deschise, dar a sugerat înființarea unor academii militare și o doctrină militară pentru ministerul de apărare irakian, au spus diplomații. Alte idei citate de diplomați includ instruire pentru dezamorsarea bombelor, întreținerea vehiculelor din perioada sovietică și pregătirea medicală.

„Statele Unite ale Americii aspiră la o misiune NATO pe termen lung în Irak, nu la un  rol de luptă”, a declarat un diplomat NATO cu condiția anonimatului, conform Reuters.

„Aceasta se aseamănă ca un alt Afganistan”, a spus diplomatul, referindu-se la conflictul de lungă durată în care NATO finanțează și formează forțel militare afgane.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Johnny Michael, a refuzat să discute dacă Jim Mattis a trimis o scrisoare către NATO, dar a spus: „Administrația continuă să caute modalități în care aliații pot face mai mult pentru a contracara organizațiile teroriste”.

Șefii de Apărare ai NATO vor oferi miniștrilor o serie de opțiuni pentru o misiune permanentă în Irak, în timp ce Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat această chestiune cu prim-ministrul irakian Haider al-Abadi, care susține o misiune, au afirmat surse diplomatice.

Viziunea președintelui american Donald Trump este ca NATO să depășească sarcina sa principală de a-și apăra teritoriul și de a ajuta să eliminarea militanților islamici.

În mai 2017, Donald Trump a avertizat aliații, la summit-ul de la Bruxelles, ca Europa ar putea opri atacurile teroriste dacă NATO nu ar face mai mult pentru a opri militanții. Chiar și predecesorul său, Barack Obama, a căutat un rol mai important pentru NATO în Orientul Mijlociu. Apoi, oficialii americani au propus ca NATO să preia conducerea coaliției conduse de SUA împotriva ISIS, așa cum a făcut misiunea condusă de SUA în Afganistan, în 2003.

Statele Unite consideră că experiența îndelungată a NATO în Afganistan reprezintă o poziție ideală pentru a contribui la construirea forțelor irakiene după recucerirea teritoriului acaparat ISIS.

În prezent, Statele Unite au mai mult de 5.000 de soldați în Irak.

Aliații europeni se tem că vor fi trași într-o altă misiune externă deschisă, care este costisitoare, nepopulară acasă și potențial periculoasă.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…