Acasă Extern Jurnaliști Reuters arestați în Myanmar

Jurnaliști Reuters arestați în Myanmar

O investigație Reuters privind uciderea musulmanilor Rohingya din Myanmar a determinat Washingtonul să ceară o probă credibilă a vărsării de sânge și să solicite eliberarea a doi jurnaliști Reuters care au fost arestați în timp ce lucrau la raport.

Investigația jurnalistică prezentată în Raport stabilește evenimente care au condus la uciderea a 10 bărbați Rohingya din satul Inn Din, provincia Rakhine. Victimele au fost împușcate mortal de către vecinii budiști și de către soldați, apoi au fost îngropați într-o groapă comună

„Ca și în cazul altor rapoarte publicate anterior cu privire la gropile comune, acest raport evidențiază necesitatea urgentă a autorităților din Birmania de a coopera cu o investigație independentă și credibilă privind acuzațiile referitoare la  atrocitățile din nordul provinciei Rakhine”, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert.

„O astfel de anchetă ar contribui la furnizarea unei imagini mai cuprinzătoare a ceea ce s-a întâmplat, la clarificarea identității victimelor, la identificarea celor responsabili de abuzurile și încălcările drepturilor omului și la avansarea eforturilor pentru justiție și responsabilitate”, a spus ea.

Raportul Reuters a scos la iveală interviuri cu budiștii care au mărturisit că au ars casele musulmanilor din  Rohingya, că au ucis musulmani și i-au îngropat țn gropi comune după ce după declanșarea violenței generate de insurgenții Rohingya care au atacat posturile de securitate în august anul trecut.

Raportul Reuters bazat pe mărturiile personalului de securitate marchează pentru prima dată implicarea soldaților și a poliției paramilitare în cazuri de incendiere și de ucidere în nordul provinciei Rakhine, Națiunile Unite afirmând că ar putea constitui un caz de genocid.

Întrebat despre dovezile privind masacrul, pe care Reuters le-a descoperit, purtătorul de cuvânt al guvernului Myanmar, Zaw Htay, a declarat, joi, înainte de publicarea raportului: „Nu negăm acuzațiile privind încălcarea drepturilor omului. Și nu dorim să acoperim aceste lucruri”.

Dacă există „dovezi puternice și fiabile” despre abuzuri, guvernul va investiga, a spus el.

Nu a existat niciun comentariu din partea guvernului după publicarea raportului.

Începând din luna august, aproape 690.000 de persoane din Rohingya au părăsit satele și au trecut granița în vestul Myanmar pentru a ajunge  în Bangladesh din august.

Parlamentarul britanic Rosena Allin-Khan a declarat pentru BBC Newsnight că raportul Reuters reliefează ceea ce auzise în timpul când a lucrat, anul trecut, ca medic în taberele de refugiați Rohingya din Bangladesh.

„Am fost prezenți la un genocid”, a spus ea. „Aceste dovezi arată ceea ce am auzit de făptuitori, în luna august”. Ea a spus că Raportul jurnaliștilor reuters reprezintă o probă internațională și trebuie să se adreseze Curții Penale Internaționale.

Human Rights Watch a declarat că liderii militari din Myanmar ar trebui să fie trași la răspundere într-o instanță internațională pentru presupuse crime împotriva populației Rohingya.

„Pe măsură ce adună mai multe dovezi cu privire la preplanificarea și intenția forțelor armate din Myanmar de a șterge satele și locuitorii Rohingya, comunitatea internațională … trebuie să se concentreze asupra modului în care liderii militari ai țării sunt răspunzători”, a declarat deputatul britanic Phil Robertson.

„Comunitatea internațională trebuie să se oprească și să facă ceea ce este necesar pentru a trage la răspundere pe cei care sunt responsabili înainte ca dovezile să fie deteriorate sau pierdute, amintirile să se estompeze și mai multe persoane să sufere”, a spus directorul executiv al grupului, Matthew Smith.

David Kaye, raportorul special al Organizației Națiunilor Unite privind libertatea de opinie și de exprimare, a declarat într-o postare pe Twitter: „În timpul relatării acestui articol, doi jurnaliști Reuters au fost arestați de poliția din Myanmar. Aceștia rămân în deținție și trebuie eliberați. ”

Yanghee Lee, anchetatorul ONU pentru drepturile omului pentru Myanmar, caruia i-a fost interzis să viziteze zonele Rohingya, a reiterat acest apel pe twitter: „Investigațiile independente și credibile sunt necesare pentru a ajunge la fondul incidentelor din Inn Din”.

Poliția a arestat doi reporteri Reuters, Wa Lone și Kyaw Soe Oo, pe 12 decembrie, pentru că se presupune că au obținut documente confidențiale referitoare la Rakhine și i-au acuzat că au încălcat Legea privind secretele oficiale din Myanmar. Aceștia sunt în închisoare.

 

 

5/5 - (17 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…