Acasă Extern Italia: Președintele va face jocurile după alegeri

Italia: Președintele va face jocurile după alegeri

Președintele Italiei, Sergio Mattarella este cunoscut pentru personalitatea sa rezervată și disprețul față de controverse, provine din Partidul Democrat, care a stăpânit arta compromisului politic timp de 50 de ani după al Doilea Război Mondial. El provine din Sicilia și are vârsta de 76 de ani.

În mod normal, președintele țării îndeplinește un rol ceremonial, oferind discursuri în care promovează valori universale, cum ar fi toleranța, familia și unitatea națională.

Dar, după alegerile parlamentare din 4 martie, rolul președintelui Mattarella devine mult mai politic. Dacă rezultatul alegerilor nu confirmă un partid cu peste 50 la sută din voturi, așa cum sugerează sondajele de opinie, președintele are rolul de a desemna un prim-ministru care trebuie să obțină apoi votul parlamentului.

Dacă nimeni nu obține o majoritate parlamentară, președintele Mattarella trebuie să determine partidele politice rivale să conlucreze pentru a forma viitorul guvern, la fel cum a făcut și predecesorul său în urmă cu cinci ani, după când ultimele alegeri generale s-au încheiat indecis.

„După alegeri, Mattarella va avea o slujbă grea, dar este foarte bine pregătit pentru asta. El are toate competențele creștin-democrate pentru propune un aranjament politic”, a declarat Roberto D’Alimonte, profesor de politică la universitatea Luiss din Roma.

Mattarella provine dintr-o familie de creștin-democrați. Tatăl său a fost ministru de mai multe ori în anii 1950 și 1960, iar fratele său a fost împușcat de mafie în 1980, în timp ce era guvernatorul Siciliei. Cariera sa politică  a început după uciderea fratelui său și s-a desfășoară de mai mult de trei decenii.

Președintele Mattarella a ocupat o serie de posturi ministeriale în anii ’80 și ’90, slujind și lui Giulio Andreotti, unul dintre cei mai pozitive figuri din politica italiană de după război. El a devenit președintele țării în 2015, după ce a fost judecător al Curții Constituționale.

După alegerile din acest an, va exista un timp pentru negocieri înainte de a se face  presiuni. Parlamentul se va întâlni pentru prima dată pe 23 martie, permițând cel puțin trei săptămâni de discuții înainte ca un guvern să poată fi nominalizat.

În urmă cu șapte ani, Italia a suferit de pe urma crizei financiare, fiind cea de-a doua țară cu cea mai mare datorie publică din blocul comunitar.

Dacă președintele Mattarella nu va fi putea susține o negociere politică între partide pentru a forma o coaliție de guvernare, va fi forțat să organizeze noi alegeri electorale. Surse apropiate de președinte spun că este foarte reticent cu privire la declanșarea unui nou scrutin electoral alegeri întrucât ar putea să nu fie mai concludent decât primul.

Sondajele de opinie sugerează după alegeri o coaliția conservatoare formată din Forza Italia și aliații săi de extremă dreaptă, care ar câștiga cele mai multe locuri parlamentare, dar probabil nu vor depăși o majoritate absolută.

În acest caz, Mattarella ar putea solicita unui partid de centru-dreapta formarea unui guvern sau ar putea să se adreseze lui Luigi Di Maio, liderul partidului Mișcarea 5 stele (M5S), o formațiune anti-sistem, care pare să devină cel mai mare partid din Italia.

Sau,  poate opta pentru un tehnocrat nepartizan care ar putea fi acceptat de mai multe partide.

Italia a avut câteva figuri mari în poziția de prim-ministru, de la marii bancheri  Carlo Azeglio Ciampi și Lamberto Dini în anii 1990, la fostul comisar european Mario Monti.

Președintele are mână liberă

Michele Ainis, profesor de drept penal și expert în drept constituțional, a declarat că, dacă alegerile nu au o majoritate evidentă, atunci Mattarella poate alege pe oricine dorește să fie prim-ministru, atâta timp cât candidatul poate câștiga un vot parlamentar de încredere.

„Ar putea fi o figură pe care nimeni nu o menționează acum”, a spus Ainis.

Despre președintele Sergio Mottarella se spune că are ”poker face” și citirea intențiilor sale este mult mai dificilă decât a predecesorului său.

Giorgio Napolitano, președinte din 2006 până în 2015, a avut o agendă politică declarată și nu a făcut nici un secret despre antipatia sa față de partidul 5 stele. Președintele Mattarella evită politicos orice exprimare directă.

M5S  a respins o alianță cu Partidul Democrat (PD) de centru-stânga după votul din 2013, determinând formarea unui guvern de coaliție dreapta-stânga. Acum, liderul M5S, Luigi di Maio, spune că este dispus să discute cu alte partide o platformă de politică dacă există un parlament divizat.

Sondajul de opinie publicat sâmbătă, arată că M5S ar obține în jur de 28% din voturi,  Partidul Democrat 23% și Forza Italia cu 16%.

Francesco Galietti, consultant politic la Policy Riscuri Sonar, a declarat că, în ciuda animozității dintre M5S și rivalii săi, președintele Mattarella ar putea încerca formarea unei largi coaliții care să nu excludă cel mai mare partid, respectiv M5S.

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…