Acasă Extern Iranul lansează noi critici la adresa SUA

Iranul lansează noi critici la adresa SUA

Iranul a lansat, miercuri, o nouă serie de critici privind cererile Statelor Unite pentru schimbarea profundă a politicii sale externe și a programului nuclear, iar alianța Teheran-Damasc a respins în mod repetat un apel din partea SUA pentru retragerea forțelor iraniene din Siria, informează Reuters.

Corpul Gărzii Revoluționare din Iran (IRGC) a declarat că guvernul SUA va fi învins dacă va ataca Iranul, a informat televiziunea de stat iraniană.

Franța, una dintre mai multe puteri europene dezamăgită de retragerea SUA din acordul nuclear din 2015, a declarat că metoda Washingtonului de a adăuga mai multe sancțiuni asupra Teheranului va consolida suporterii anti SUA din Iran.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a averizat luni Iranul cu „cele mai puternice sancțiuni din istorie” dacă nu-și retrage influența regională, acuzând Teheranul de sprijinirea grupurilor armate în țări precum Siria, Liban și Yemen.

Mike Pompeo a făcut această declarație la două săptămâni după ce președintele Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul, prin care au fost eliminate sancțiunile împotriva Iranului în schimbul unor renunțării la programul său nuclear. Puterile europene consideră acordul drept cea mai bună șansă de a opri Teheranul să producă arme nucleare.

Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a declarat că Mike Pompeo a repetat vechile acuzații la adresa Teheranului „doar cu un ton mai puternic și mai indecent”.

„Dl Pompeo și alți oficiali americani din administrația actuală sunt prizonieri ai iluziilor lor greșite, blocați de trecutul lor și au fost luați ostatici de grupuri de presiune corupte”, a declarat el la televiziunea iraniană de stat.

Un înalt oficial militar iranian, generalul-maior Mohammad Bagheri, a declarat că Iranul nu se va supune presiunii Washingtonului de a-și limita activitățile militare. Statele Unite „nu au curaj pentru o confruntare militară și război față-în-față cu Iranul”, a spus el.

Corpul de elită IRGC a spus într-o declarație: „Liderii americani… primesc acest mesaj: dacă atacă Iranul, vor avea o soartă similară cu cea a lui Saddam Hussein”.

SUA va colabora cu „cât mai mulți parteneri, prieteni și aliați posibil”

În Damasc, ministrul adjunct de externe al Siriei a respins noțiunea de retragere a forțelor iraniene. În conflictul de șapte ani din Siria, Iranul a oferit un sprijin vital armatei președintelui Bashar al-Assad. Forțele iraniene și milițiile pe care le sprijină în regiune, inclusiv Hezbollah din Liban, au ajutat Damascul să preia controlul asupra marilor orașe de la militanții rebeli.

„Dacă forțele iraniene sau Hezbollah se retrag sau rămân în Siria, nu întră în discuție pentru că este vorba despre afaceri ale guvernului sirian”, a declarat Faisal Mekdad, citat de televiziunea Lebanon al-Mayadeen.

Mike Pompeo, Secretarul american de stat pentru Afaceri Externe

Mike Pompeo a declarat miercuri, într-o audiere a Comisiei pentru afaceri externe, că Administrația Trump intenționează să colaboreze cu „cât mai mulți parteneri, prieteni și aliați posibil” pentru a opri ceea ce el a descris ca fiind” toate amenințările nucleare și non-nucleare ale Teheranului”, conform Reuters.

Ministrul de externe al Franței a declarat că decizia Statelor Unite de se retrage din acordul nuclear cu Iranul și punerea în aplicare a sancțiunilor va consolida aripa politică fundamentalistă din Teheran și va pune în pericol regiunea.

„Nu suntem de acord cu această metodă, deoarece această colecție de sancțiuni care va fi înființată împotriva Iranului nu va permite dialogul și, dimpotrivă, va întări conservatorii și va slăbi influența președintelui Rouhani. Această postură riscă să pericliteze mai mult regiunea „, a declarat Jean-Yves Le Drian pentru la radio France Inter.

El a spus că Parisul va continua să pună în aplicare acordul chiar dacă ar fi de acord cu Statele Unite că activitatea Iranului de rachete balistice și ambițiile regionale hegemonice trebuie să fie atenuate.

El a afirmat că Parisul a împărtășit preocupările Washingtonului cu privire la „frenezia” rachetelor balistice ale Iranului și ambițiile regionale, dar acordul nuclear din 2015 a fost cea mai bună șansă de oprire a Teheranului pentru a dezvolta bombe nucleare.

Miniștrii de externe adjuncți ai celorlalte state semnatare ale acordului – Marea Britanie, China, Franța, Germania și Rusia – se vor întâlni vineri cu omologul lor iranian la Viena.

Întâlnirea va evalua ce se poate face pentru a menține acordul și pentru a eluda sancțiunile extrateritoriale americane care afectează companiile străine care derulează afaceri cu Iranul.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…