Acasă Diverse Închisoare pe viață pentru membra unei rețele neo-naziste germane vinovată de 10 crime

Închisoare pe viață pentru membra unei rețele neo-naziste germane vinovată de 10 crime

Beate Zschaepe a primit o sentință pe viață după ce Tribunalul München a găsit-o vinovată de înfăptuirea a 10 crime.

Beate Zschaepe, în vârstă de 43 de ani, a fost membru al NSU, un grup terorist care a fost condamnat pentru asasinarea, în perioada 200-2007, a opt etnici turci, a unui cetățean grec (cunoscute sub numele de crimele din Ceska), a unei polițiste germane, două atentate în orașul Köln și 15 jafuri bancare.

Verdictul a fost dat de judecătorul Manfred Goetzl care a argumentat condamnarea prin “gravitatea deosebită” a vinovăției lui Zschape.

Potrivit verdictului, Zschaepe a fost condamnată pentru toate acuzațiile, inclusiv cele 10 crime, 32 de crime de tentativa legate de bombardamentele de la Köln, jafuri și apartenența la un grup terorist. Zschaepe a fost condusă de o ideologie clară, iar crimele ei au fost “motivate politic”, se spune în judecată.

Procesul a fost unul dintre cele mai lungi din istoria germană, a durat mai mult de cinci ani, fiind totodată și unul dintre cele mai scandaloase, ca dovadă că poliția nu a cercetat motivele neonaziste în mai multe cazuri de crimă. Cercetările au dus la o anchetă asupra modului în care poliția a neglijat indicii cheie în investigarea cazurilor.

Doar după ce doi membri ai NSU – Uwe Mundlos și Uwe Boehnhardt – au murit în urma unui jaf dat la o bancă, lăsând aparențe de sinucidere cu un un videoclip în care își mărturiseau crimele.

După moartea celor doi, Zschape a dat foc în apartamentul din Zwickau, unde a trăit alături de Mundlos și Boehnhardt, înainte de a se preda poliției. În timpul procesului, ea a mărturisit incendierea, dar a pretins că nu știa despre crimele comise de grup decât după ce s-au întâmplat.

Totuși, decizia tribunalului susține că, împreună cu Mundlos și Boehnhardt, Zschaepe a fost al treilea fondator – și membru cheie – al NSU și că a ars apartamentul cu intenția de a distruge dovezile crimelor lor.

Ministrul de Interne din Bavaria, Joachim Herrmann, a salutat sentința tribunalului, spunând că este “o pedeapsă justă” pentru “seria de crime cu sânge rece și fără precedent din partea NSU”.

5 (100%) 4 votes
Mai multe Diverse
Comentariile sunt închise.

Recomandări

Europe’s Absence in the Middle East

The dangerous standoff between Iran and the United States has exposed Europe’s political a…