Acasă Intern Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și cele mai mari Curți de Apel NU vor desfiinţarea SIIJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și cele mai mari Curți de Apel NU vor desfiinţarea SIIJ

Ministrul Justiției a trimis către toate parchetele și instanțele din țară o scrisoare de consultare privind desființarea  Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIJ):

„Se impune desființarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înființat și revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înființat și în ce sens anume?”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a transmis Ministerului Justiţiei că majoritatea judecătorilor ICCJ, consultaţi la solicitarea MJ, sunt pentru amendarea prevederilor legale care reglementează funcţionarea SIJ.

De asemenea, judecătorii ICCJ s-au exprimat pentru menţinerea dispoziţiilor privind pensionarea anticipată.

Reprezentanţii ICCJ au transmis, vineri seară, că la instituţie a fost înregistrată o solicitare din partea Ministerului Justiţiei, cu termen de răspuns 30 noiembrie, referitoare la patru aspecte:

  1. pensionarea anticipată;
  2. compunerea completurilor de apel la instantele inferioare;
  3. durata INM;
  4. funcționarea SIIJ.

„În acest context au fost consultaţi toţi judecătorii ICCJ prin intermediul preşedinţilor de secţie, care au procedat la comunicarea adresei MJ către judecători, precum şi discuţii individuale. Preşedinţii de secţii au comunicat rezultatul consultărilor. În urma centralizării, majoritatea opiniilor exprimate au fost după cum urmează:

Pentru punctul 1. menţinerea dispozițiilor. Pct. 2 abrogare. Pct 3 abrogare. Pct 4 amendarea prevederilor legale care reglementează activitatea SIIJ”, se arată în comunicatul ICCJ. Răspunsul în acest sens a fost comunicat către ministrul Justiţiei.

De asemenea și Curtea de Apel Oradea și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea au votat pentru menținerea secției.

Și magistrați de la Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului au transmis că NU sunt de acord cu demersurile ministrului Justiției, considerând că Predoiu încearcă să treacă peste CSM, scrie antena3.ro.

Guvernul Orban și-a asumat, în cadrul negocierilor de susținere, că nu va da OUG pe Justiție, astfel  nu poate desființa peste noapte Secția Specială.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis că soarta Secției Speciale va fi decisă anul viitor în Parlament și că situația nu va fi tranșată prin ordonanță de guvern.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…