Acasă Extern În 2019, SUA  va avea cele mai mari cheltuieli militare din era post-Război Rece

În 2019, SUA  va avea cele mai mari cheltuieli militare din era post-Război Rece

Preşedintele american Donald Trump a semnat, săptâmâna aceasta, legea bugetului apărării pentru anul 2019, prin care sunt alocați 717 miliarde de dolari.

Este pentru pentru prima dată în ultimele patru decenii când bugetul apărării s-a semnat atât de devreme, conform menţiunilor apărute în presa de peste ocean.

„The National Defense Authorization Act este cea mai importantă investiţie pentru armată şi luptătorii noştri, din istoria modernă” declara preşedintele Trump înainte de a semna documentul, în cadrul unei ceremonii la care au participat vicepreşedintele Mike Pence, înalţi responsabili din cadrul Departamentului Apărării şi mai mulţi membri ai Congresului Statelor Unite.

Pentru anul 2019, bugetul destinat apărării  SUA reprezintă 3,1 % din PIB. Aceasta reprezintă o creştere de cinci la sută faţă de bugetul din 2018, dar continuă să se situeze în plaja minimului istoric al cheltuielilor pentru apărare înregistrat în ultimii cinci ani, din perspectiva procentului din PIB.

Bugetul destinat apărării în 2019 se situează sub pragul de 4%, pe care preşedintele Trump l-a menţionat, cu ocazia summitului şefilor de stat şi de guvern din luna iulie de la Bruxelles, ca perspectivă a creşterii cheltuielilor pentru apărare ale statelor membre NATO în următorii ani.

Anul 2019 are alocate cele mai mari cheltuieli militare ale Statelor Unite din era post-Război Rece. Va fi anul în care omenirea va trece de ultima frontieră a spaţiului ideal al unei lumi paşnice, ale deschiderii pentru dialog şi cooperare, şi va intra într-o nouă eră a securităţii, în care realismul raporturilor de putere militară şi pragmatismul instrumentelor de forţă ale politicii externe vor domina sistemul internaţional.

Proiecţia bugetară reflectă direcţiile fundamentale de dezvoltare a forţelor armate ale Statelor Unite, întro lume considerată din ce în ce mai ostilă, pe fondul afirmării unor „puteri revizioniste”, care promovează „modele autocratice”, aşa cum sunt privite China şi Rusia.

Incertitudinile mediului de securitate şi contestările din ce în ce mai ferme ale ordinii internaţionale instituite după cel de-al Doilea Război Mondial, reprezintă pentru strategii din cadrul Pentagonului provocări fără precedent, în istoria recentă, la adresa „avantajelor tradiţionale de putere militară” ale Statelor Unite.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…