Acasă Extern Fiul lui Gaddafi va candida pentru președinția Libiei

Fiul lui Gaddafi va candida pentru președinția Libiei

Fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam Gaddafi, va candida în alegerile prezidențiale din Libia, preconizate pentru anul viitor, a declarat purtătorul de cuvânt al familiei Gadaffi, Basem al-Hashimi al-Soul.

“Saif al-Islam Gaddafi, fiul fostului președinte libian, se bucură de sprijinul majorității triburilor din Libia pentru a putea candida la viitoarele alegeri prezidențiale din 2018”, a declarat șeful unui trib libian și purtătorul de cuvânt al familiei Gaddafi, Basem al -Hashimi al-Soul.

Basem al-Hashimi al-Soul a declarat agenției locale de presă” Egiptul azi”, că Saif al-Islam are sprijinul și prerogativele necesare pentru a pune capăt haosului care a cuprins Libia de la răsturnarea tatălui său, Muammar Gadaffi, în 2011.

Al-Soul spune că în curând va fi lansată platforma politică pentru campania prezidențială a fiului fostului lider libian Muammar Gaddafi.

“Platforma include câteva proceduri pe care Saif al-Islam Gaddafi le va înaninta Organizației Națiunilor Unite cu scopul de a ajuta Libia să treacă de la actuala perioadă de tranziție la stabilitate”.

Astăzi, Libia se luptă cu nesiguranța, în timp ce facțiunile tribale controlează diferite părți ale țării.

Saif al-Islam Gadaffi speră să unifice fracțiunile tribale și să restabilească pacea și stabilitatea în țara care a fost odată prosperă sub conducerea tatălui său.

“Saif al-Islam Gaddafi intenționează să impună mai multă securitate și stabilitate în conformitate cu geografia libiană și în coordonare cu toate facțiunile libiene”, a arătat al-Soul.

Această evoluție urmează anunțului făcut la începutul lunii de comandantului militar est-libian, Khalifa Haftar, că el “ar asculta voința poporului libian”, interpretat ca o indicație că el ar putea candida în alegerile prezidențiale de anul viitor.

Organizația Națiunilor Unite a sprijinit Acordul Național al Guvernul libian (GNA) referitor la organizarea de alegeri prezidențiale la jumătatea anului 2018.

“Noi credem că alegerile prezidențiale vor avea loc la mijlocul anului 2018”, a declarat Mohamed Siala, ministrul de Externe al GNA, care a vorbit cu reporterii străini la Convorbirile de la Valdai, din Rusia.

Saif Al-Islam Gaddafi a fost eliberat în luna iunie a acestui an după șase ani de captivitate în care a fost ținut de către de un grup militar din orașul libian Zintan.

Fiul lui Gaddafi a fost capturat în noiembrie 2011 după căderea regimului tatălui său și a fost ulterior condamnat la moarte în absență de către o instanță din Tripoli.

După eliberarea sa, Curtea Penală (CPI) Internațională a dispus arestarea și predarea sa, care a fost susținută de GNA.

El este urmărit de CPI fiind acuzat de crime împotriva umanității în timpul încercărilor nereușite ale tatălui său de a pune capăt răzvrătirii care a condus în cele din urmă la căderea regimului său.

Organizația Națiunilor Unite sprijină procesul de înregistrare a alegătorilor, deoarece urmărește reconcilierea fracțiunilor rivale și relansarea unei tranziții politice care ar conduce la alegeri electorale.

Misiunea ONU din Libia a spus anterior că speră că alegerile ar putea avea loc până la sfârșitul anului viitor, dar a recunoscut că există provocări complexe de securitate, politice și legislative pentru organizarea unui scrutin.

Ultimele alegeri din Libia, organizate în 2014, au fost contestate și au generat o și mai mare diviziune între facțiunile tribale care au apărut după revolta din 2011 care a dus la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi.

Scrutinul din 2014 a dus la o escaladare conflictelor armate și la rivalizarea parlamentelor și a guvernelor înființate în capitala Tripoli și în est estul țării.

 

5 (100%) 32 votes
Mai multe Extern
Comentariile sunt închise.

Recomandări

SUA ia în considerare unele derogări de timp privind sancțiunile aplicate Iranului

Statele Unite doresc să evite perturbarea piețelor globale ale petrolului, deoarece reimpu…