Acasă Diverse Femeile mai altruiste decât bărbații

Femeile mai altruiste decât bărbații

Creierul bărbaților și al femeilor reacționează diferit atunci când trebuie să dea bani sau să îi ajute pe alții, conform unui studiu publicat de  Nature Human Behavior.

Studiul arătă că femeile sunt mai altruiste decât bărbații. „Femeile pun mai multă valoare pe comportamentul prosocial, în timp ce bărbații găsesc mai important un comportament egoist”, spune Philippe Tobler, coautor al acestui studiu.

„Până acum nu se știa cum se manifestă această diferență la nivelul creierului”, a afirmat Tobler, profesor asociat de neuroeconomie și neuroștiinte sociale la Universitatea din Zurich.

În orice caz, la ambele sexe, sistemul de dopamină codifică valoarea. Prin „codificare” se înțelege că activitatea din creier se schimbă proporțional cu valoarea pe care noi o dăm experiențelor sociale.

Încercând să înțeleagă de ce bărbații și femeile nu sunt la fel de egoiști, Tobler și colegii lui s-au concentrat pe sistemul de dopamină. Dopamina, joacă un rol fundamental în sistemul de recompense al creierului și este eliberată în momente de plăcere. Această abilitate mentală se manifestă într-o structură a creierului cunoscută sub numele de striatum format din fibre care primesc și transmit semnale de la cortexul cerebral, thalamus și alte regiuni ale creierului.

La femei, o parte din creier a arătat un răspuns mai puternic atunci când au împărțit bani, în timp ce la bărbați, aceeași structură a arătat activitate mai intensă atunci când și-au păstrat banii pentru ei înșiși, conform acestui studiu.

Există diferențe cerebrale la bărbați și femei

Anne Z. Murphy, profesor asociat de Neuroștiință la Universitatea de Stat din Georgia care nu a fost implicată în studiu a declarat că studiul aduce „o mai mare conștientizare a faptului că există diferențe cerebrale la bărbați și femei”. Acesta arată că oamenii pot indica o bază biologică pentru unele dintre trăsăturile care sunt caracteristice bărbaților”, a spus Murphy. Aceste trăsături ar include egoismul, auto-promovarea, în general un profil ambițios.

Diferențele de gen din creier s-ar putea să nu se datoreze unor diferențe structurale. Diferențele de gen din creier ar putea fi funcționale. Acest lucru ar însemna că o activare a aceluiași neurotransmițător – dopamina – ar putea provoca un răspuns foarte diferit la femei și la bărbați.

Efectul medicamentelor diferă în funcție de gen

Studiul are implicații asupra cercetării în domeniul medicamentelor, a remarcat Tobler. „Din punct de vedere istoric, medicamentele au fost adesea testate în principal pe bărbați și, uneori, s-au dovedit a fi mai eficace la bărbați decât la femei”, a spus el.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Ruxandra MIRCEA
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Jocurile Olimpice s-au încheiat, echipa României ocupă locul 46. Clasamentul pe țări

În clasamentul final pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo Delegaţia Statelor Unite …