Acasă Extern Echilibristica transatlantică în contextul summitului NATO

Echilibristica transatlantică în contextul summitului NATO

Tema ”America first ” din agenda președintelui Donald Trump, îi determină pe liderii europeni să nu își facă iluzii când îl vor întâmpina pe acesta săptămâna viitoare la summitul NATO de la Bruxelles.

Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, a avertizat într-un discurs recent că „vechii piloni ai fiabilității se destramă”, într-o referință despre retragerea SUA din Acordul nuclear cu Iranul  și cu privire  la tarifele vamale pentru exporturile de metale din UE.

În ce privește Rusia, vechiul dușman al NATO, administrația Trump a trimis mesaje mixte despre intensificarea construcției militare americane Europa, în timp ce atenționează statele membre NATO cu datorii mari față de SUA că le va retrage apărarea militară.

Președintele SUA – liderul de facto al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord de aproape 70 de ani – a indicat mesajul pe care în  va avea în cadrul reuniunii din 11 și 12 iulie: alte guverne trebuie să intensifice drastic cheltuielile militare și să reducă tarifele la import.

„Voi spune NATO: Trebuie să începeți să vă plătiți facturile. Statele Unite nu vor avea grijă de tot „, a declarat președintele Trump săptămâna trecută la un miting, adăugând:” Ne-au ucis comerțul „.

Oficialii și politicienii americani spun în mod regulat că Washingtonul cheltuiește 70% din bugetul său de apărare pentru NATO, o pretenție care este negată în Europa. Un oficial de rang înalt al UE a spus pentru Reuters, solicitând anonimatul, că procentul este peste 15%.

Oficialii UE susțin, de asemenea, că tarifele UE pentru majoritatea importurilor din SUA sunt deja scăzute, conform Reuters.

Un rezultat dezastruos al summitului NATO ar putea oferi o optică asemănătoare cu diviziunea Grupului celor Șapte, petrecută în luna iunie. După summitul NATO, președintele Trump se va întâlni cu Vladimir Putin la Helsinki, pe 16 iulie.

Wess Mitchell, Secretar de stat adjunct al afacerilor europene, a declarat diplomaților și oficialilor NATO într-un discurs recent la Bruxelles că Donald Trump a adoptat o nouă abordare a problemelor care se petrec de ani de zile, cum ar fi procesul de pace din Orientul Mijlociu – chiar dacă aceasta înseamnă că SUA va merge singură.

„În acțiunile pe care le întreprindem, sperăm să stimuleze un răspuns multilateral pentru a aborda unele dintre provocările cele mai dure din lume”, a spus Mitchell.

El a reiterat comentariile personale făcute de diplomații europeni de rang înalt de la Washington după o întâlnire avută cu Fiona Hill, un consilier de top al Consiliului de Securitate Națională al SUA. Diplomații au spus că Fiona Hill a căutat să pună deciziile politice ale președintelui Trump într-un întreg coerent.

„A venit ca un șoc. Am realizat că Trump nu prea are grijă de politica externă coordonată a SUA-UE din trecut „, a spus un senior diplomat prezent. „Suntem blocați fără conducerea SUA”, au spus acesta.

Ignorarea sentimentelor

În luna iunie, la sărbătorirea a 100 de ani de parteneriat SUA–Europa la Bruxelles, Adam Shub diplomat de rang înalt al Uniunii Europene, a căutat să evidențieze un teren comun în chestiuni precum comerțul și Iranul. Gestul său s-a întâlnit cu dezamăgirea și nemulțumirea diplomaților prezenți.

Întrebat despre tensiunile transatlantice, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a citat criza din Suez din 1956 și războiul din Irak din 2003 ca ​​exemple de dezacorduri politice care au fost depășite.

Oficialii UE spun că președintele Trump pare interesat de soluții. Ei spun că a ignorat discuțiile la  nivel înalt dintre reprezentanții UE și oficialii Departamentului Comerțului american și ai Departamentului de Stat din acest an pentru a evita tarifele pentru oțel și aluminiu și despre rămânerea SUA în Acordul cu Iranul.

În domeniul apărării, Europa și Canada au încercat să demonstreze că răspund cerințelor președintelui Trump. Bugetele de apărare ale membrilor europeni ai NATO, a Canadei și a Turciei se așteaptă să crească cu aproape 4% în 2018, o creștere cumulată de aproape 90 de miliarde de dolari față de anul 2015.

S-ar putea să nu fie îndeajuns ca președintele Trump să nu mai ridice mizele săptămâna viitoare, a declarat recent un oficialul american din cadrul Apărării SUA, pentru Reuters.

„Este probabil ca președintele (Trump) să afirme din nou în cadrul summitului NATO  că unii nu își achită partea corectă din cheltuieli și, eventual, șă avertizeze că SUA se va retrage”, a declarat oficialul conform sursei citate.

Doi diplomați NATO de rang înalt au declarat pentru Reuters că sunt pregătiți pentru pentru cel mai rău scenariu în caz că Donald Trump va anunța o înghețare a exercițiilor militare americane sau va retrage trupele din zona Baltică, într-un gest pentru Putin.

„Moment existențial”

Un oficial senior al Departamentului de Stat al SUA a declarat că politica externă a președintelui Trump este strâns legată de gândirea republicană de la Washington.

Oficialul a adăugat că, în ciuda tensiunilor actuale, administrația Trump „valorizează profund această relație (SUA-UE)”.

„Aceștia sunt aliații noștri cei mai apropiați și apreciem cu adevărat sprijinul lor. A existat această tensiune, care a fost un factor de lungă durată … dar sunt destul de pozitiv în relația generală „, a declarat oficialul Departamentului de Stat.

Decizia din 8 mai a președintelui Trump de a retrage SUA din Acordul cu Iranul a fost un regres grav în relația cu Bruxellesul, care a dus la o discuții între oficialii UE cu privire la un „moment existențial” în diplomația europeană.

Aceștia declară că eforturile UE de a dezvolta o relație cu Casa Albă, inclusiv vizitele la nivel înalt ale președintelui francez Emmanuel Macron și cancelarului german Angela Merkel, au eșuat în mare măsură.

Acest lucru lasă UE să caute alte alianțe, inclusiv legături mai strânse cu Japonia și ajutor din partea Moscovei și Beijingului pentru a echilibra pierderile financiare din relația cu Teheranul.

„Ne-am obișnuit să ne uităm la politicile lui Trump, dar acum vedem că inițiativele devin strategice”, a spus un alt diplomat din UE care a fost la reuniunea cu Fiona Hill. „Acum trebuie să căutăm tot felul de parteneri pentru a ne atinge obiectivele.”

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…