Acasă Diverse Cum se fabrică păpușa Matrioska / VIDEO

Cum se fabrică păpușa Matrioska / VIDEO

Viu colorate și cu ochii mari, păpușile Matrioska  sunt unul dintre simbolurile care au făcut Rusia cunoscuta în întreaga lume. Acestea reprezintă simbolul fertilității.

Istoria lor începe cu mai bine de 100 de ani în urmă, într-o mica localitate de lângă Moscova.

Tradiția spune că odinioară, de Paște, în satele Rusiei oamenii confecționau ouă din lemn, pictate în culori vii. Acestea erau goale în interior, ceea ce făcea ca fiecare ou să ascundă un altul, din ce în ce mai mic.

O astfel de jucarie, însă cu chipul unui zeu budist, Fukuruma, se întâlnea și in Japonia. Aceasta ar fi fost adusă pe teritoriul Rusiei de un călugăr, în urmă cu aproape 130 de ani.

Legenda spune ca un pictor celebru al vremii, Serghei Maliutin, care lucra în localitatea Abramtsevo, în apropierea Moscovei, a văzut păpușa japoneză și i-a cerut unui sculptor să facă, din lemn, o păpușă cu forma unei femei. Serghei Maliutin a pictat această figurină, și astfel, a apărut păpușa Matrioska.

Numele acesteia provine de la Matriona, foarte popular printre femeile care locuiau în satele din Rusia. Prima păpușă Matrioska descria o familie de țărani: mama și cei 7 copii. Papusa „mama” purta un costum tradițional rusesc și ținea în brațe un cocoș negru (simbol al fertilitatii).

Prima fabrica de păpuși Matrioska, în localitatea rusească Abramtsevo, care funcționează și astăzi. Astfel de păpuși se mai confectioneaza în Polonia și Ucraina.

Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

UE alocă 25 de miliarde de euro pentru economiile afectate de coronavirus

Comisia Europeană alocă 25 de miliarde de euro pentru economiile statelor membre afectate …