Acasă Extern Creșterea riscului de război

Creșterea riscului de război

Riscul confruntărilor politice si economice dintre marile puteri, inclusiv conflictele militare, a crescut foarte mult, potrivit unui raport realizat de Global Risks, publicat de Forumul Economic Mondial (WEF) cu câteva zile înainte de reuniunea anuală de la Davos.

Studiul realizat de Global Risks a subliniat mai multe riscuri pentru 2018, inclusiv amenințări la adresa mediului din cauza temperaturilor extreme, a inegalităților economice și a atacurilor cibernetice.

Global Risks subliniază creșterea preocupărilor geopolitice după un an de retorică escaladată între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un, care a adus cu siguranță lumea mai aproape de un conflict nuclear decât a fost în ultimele decenii.

Forumul Economic Mondial este un eveniment organizat anual la Davos, în Alpii Elvețieni, ce se  desfășoară în perioada 23-26 ianuarie, unde sunt prezenți 70 de șefi de stat și de guvern, precum și celebrități, directori executivi și bancheri de top.

Președintele american Donald Trump va susține un discurs la Forumul Economic Mondial Trump în ultima zi a lucrărilor.

Raportul Global Risks realizat de aproape 1.000 de experți din mediul guvernamental, mediul de afaceri, mediul academic și organizațiile neguvernamentale arătă că 93% dintre ei se așteaptă la o înrăutățire a confruntărilor politice sau economice a marilor puteri în 2018, iar care 40% consideră că aceste riscuri au crescut semnificativ.

Aproximativ 79% consideră că există un risc sporit de conflict militar de stat. Pe lângă amenințarea unui conflict de pe Peninsula Coreeană, raportul a indicat riscul unor noi confruntări militare în Orientul Mijlociu.

Studiul indică o exacerbare a riscurilor politice, economice și de mediu ca urmare a declinulului  multilateralismului bazat pe reguli.

Schimbarea direcției

Raportul a subliniat deciziile președintelui american Donald Trump de a se retrage din acordul de mediu de la Paris și acordul comercial CET, precum și amenințarea sa de a elimina înțelegerea între puterile occidentale și Iran, menite să reducă programul nuclear iranian.

„Riscurile pe care încercăm să le rezolvăm aici necesită soluții multilaterale, dar ne îndreptăm spre cealaltă direcție”, a declarat John Drzik, președintele Global Risks, care a contribuit la elaborarea raportului.

În timp ce îngrijorările geopolitice au crescut brusc, mediul este pe primul loc în lista preocupărilor, fenomenele meteorologice extreme fiind considerate drept cel mai proeminent risc din 2018, după un an de furtuni atlantice neobișnuite, inclusiv uraganul Maria, care a devastat Puerto Rico.

Odată cu revenirea la niveluri de creștere a economiei globale, preocupările legate de economie au scăzut brusc. Totuși, raportul descrie inegalitatea veniturilor ca fiind o „problemă corosivă” în multe țări și a avertizat cu privire la nivelurile ridicate ale datoriilor, a ratei scăzute a economisirii și dispozițiilor inadecvate privind pensiile.

„O redresare economică în creștere ne oferă o oportunitate pe care nu ne putem permite să risipim, trebuie să abordăm fracturile, pe care le-am permis, care slăbesc instituțiile, societățile și mediul înconjurător”, a declarat Klaus Schwab, fondator și președinte executiv al WEF.

„Trebuie să luăm serios riscul unei defalcări globale a sistemelor”, a adăugat Schwab.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò – apel pentru formarea unei alianțe antiglobaliste la nivelul întregii lumi împotriva ”Marii Resetări Mondiale”

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, un veritabil avertizor de integritate al Sf. Scaun și ad…