Acasă Cultură Castelul Bran: Expoziția permanentă ”O istorie a spaimelor în Transilvania”

Castelul Bran: Expoziția permanentă ”O istorie a spaimelor în Transilvania”

Vizitatorii Castelului Bran se pot întâlni cu personajele întunericului în cadrul expoziției permanente ”O istorie a spaimelor din Transilvania”.  

Este vorba despre o prezentare a istoriei miturilor și spaimelor autohtone și modul în care au fost reflectate acestea în istoriografia secolului al XV-lea, iar apoi descoperite și valorificate de scriitorul Bram Stoker, în secolul al XIX-lea, creatorul personajului Dracula.

Studiul realizat de coordonatorul științific al proiectului, Dr. Antoaneta Olteanu, profesor la Universitatea din București, scoate la iveală șapte personaje fantastice fundamentale ale spaimelor transilvănene: Moartea, Ielele, Sântoaderii, Solomonarii, Stafia, Strigoii și Vârcolacii.

Expoziția deschisă la Castelul Bran reamintește oamenilor de tradițiile strămoșești, de bogăția datinilor și a credințelor transilvănene. Acestor spaime li s-au adaugat, în secolul al XV-lea, scrierile despre cruzimea domnitorului Vlad Țepeș, care au călătorit ca povești de groază până în secolul al XIX-lea, când scriitorul Bram Stoker a creat, pe baza acestora, personajul Dracula.

Secțiunea ”O istorie a spaimelor în Transilvania” face parte din expoziția permanentă a Castelului Bran și poate fi vizitată fără costuri suplimentare.

Distribuie pe:
  • Responsabilitate socială – colectare separată

    „Ziua Mondială a Mediului” Valentin Ivan, vicepreședinte ACoR: „Dacă astăzi ne-am gândi la…
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …