Acasă Extern ASEAN: Australia respinge protecționismul

ASEAN: Australia respinge protecționismul

Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) și Australia resping protecționismul, au declarat vineri premierul australian Malcolm Turnbull și omologul său din Singapore, pe fondul temerilor legate de un posibil război comercial declanșat de planurile Statelor Unite de a majora tarifele pentru oțel și aluminiu importuri.

„Nu devii mai puternic prin închiderea ușii pe alte piețe. Protecționismul este un punct mort. Nu este o ieșire care să vă scoate din capcana creșterii scăzute, este o lopată care sapă mai adânc”, a declarat Turnbull la o întâlnire specială a ASEAN din Sydney.

„Trebuie să ne confruntăm cu lumea, să nu-i întoarcem spatele. Să îmbrățișezi liberul schimb, să nu te retragi „, a declarat Turnbull în prima zi a summitului care durează trei zile.

Comentariile împotriva protecționismului vin ca un sentiment al pieței, ca semnale ale unui război comercial între Statele Unite, China și Europa asupra planurilor președintelui american Donald Trump de a majora tarifele la importurile de oțel și aluminiu și, eventual, diminuarea până la 60 miliarde dolari în importurile chineze, care vizează sectoarele tehnologiei și telecomunicațiilor.

„Știu că dispoziția globală se îndreaptă în direcția opusă, dar în cadrul ASEAN lucrăm la aprofundarea și aprofundarea interdependenței pentru a lucra împreună pentru a deschide piețele”, a declarat primul ministrul din Singapore, Lee Hsien Loong.

Australia găzduiește reuniunea ASEAN, în ciuda faptului că nu este membră a blocului celor 10 națiuni, deoarece încearcă să aprofundeze legăturile politice și comerciale în fața influenței crescânde a Chinei.

Comerțul este un subiect central al întâlnirii, deși drepturile omului și creșterea influenței chineze sunt menite să domine discuțiile dintre Australia și țările ASEAN.

Ministrul australian de Externe, Julie Bishop, a spus că va ridica preocupările legate de drepturile omului cu liderii din Myanmar, care a fost criticat pentru represiunea împotriva musulmanilor din Rohingya și Cambodgia, care a dizolvat principalul partid de opoziție și a criticat guvernatorii.

China divizează ASEAN

Întrebat dacă întâlnirea ASEAN a fost o contradicție directă cu interesul crescând al Chinei în regiune, Bishop a spus că Australia crede că blocul ASEAN a adus „pace, stabilitate și securitate”.

„Nu considerăm China ca având rolul de a echilibra puterile din India-Pacific, ci mai degrabă de a fi centrul colaborării cu alte țări”, a declarat ea pentru radio-ul Australian Broadcasting Corp.

China pretinde cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, o importantă cale comercială care se crede că ar conține cantități mari de petrol și gaze naturale, construind insule artificiale pe recife, unele cu porturi și piste pentru avioane.

Brunei, Malaezia, Vietnam, Filipine sunt membre ale ASEAN, iar Taiwanul are, de asemenea, creanțe în mare.

Lee Hsien Loong a recunoscut că ascensiunea Chinei a dus la diviziuni în cadrul ASEAN.

„Există o schimbare în echilibrul strategic global, influența chineză crește odată cu economia și forța sa, precum și cu interesul său în regiune și în afara ei”, a spus el.

„Există o serie de perspective diferite și răspunsuri la această schimbare în echilibrul dintre diferitele țări ASEAN”.

Ministrul Apărării din Indonezia, Ryamizard Ryacudu, a declarat vineri că a făcut lobby altor miniștri ai apărării ASEAN pentru a efectua patrule maritime în Marea Chinei de Sud în eforturile de îmbunătățire a securității regionale.

Deși mai multe țări ASEAN desfășoară deja exerciții comune, alte state care aul legături strânse cu Chinei se opun acestor operațiuni, ceea ce face dificilă consensul la summit.

Drepturile omului

Invitarea liderului din Myanmar, Aung San Suu Kyi, și premierul cambodgian Hun Sen în cadrul reuniunii a atras critici și sunt planificate proteste împotriva ambelor.

Infracțiuni legate de genocidul împotriva minorității Rohingya din Myanmar poartă „amprentele digitale ale guvernului din Myanmar și ale comunității internaționale”, a declarat marți un consilier special al Națiunilor Unite privind prevenirea genocidului.

Aproape 700.000 de rohingya au fugit din Myanmar după atacurile militare pe 25 august care au declanșat o represiune condusă de forțele de securitate din statul Rakhine de vest, despre care Națiunile Unite și Statele Unite au spus că reprezintă purificare etnică.

„Este în interesul nostru să angajăm toți membrii ASEAN, inclusiv Aung San Suu Kyi, la acest summit, deoarece ne dau cele mai bune șanse de a influența rezultatele și de a face cunoscute preocupările noastre pe care le vom discuta cu delegația din Myanmar”, a spus Bishop.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…