Acasă Extern Armata turcă nu va rămâne în Afrin

Armata turcă nu va rămâne în Afrin

Forțele turce se vor retrage din regiunea graniței siriene Afrin, lăsând-o „proprietarilor de drept”, după ce vor fi eliberați de „teroriști”, a declarat Turcia luni.

Turcia și aliații rebeli sirieni au intrat duminică în capitala regională Afrin, amplasându-și steagul în centrul orașului și declarând controlul total după o campanie de opt săptămâni împotriva miliției kurze YPG.

„Nu rămânem permanent acolo (în Afrin) și cu siguranță nu suntem invadatori. Scopul nostru este de a înmâna regiunea înapoi la proprietarii ei reali, după ce i-am îndepărtat pe teroriști „, a declarat reporterilor Bekir Bozdag, vicepremierul Turciei.

Mai mult de 200.000 de persoane au fugit din Afrin șu sunt fără adăpost, potrivit oficialilor kurzi.

Lupta pentru Afrin, o porțiune teritorială din partea de nord-vest a Siriei, a deschis un nou front în războiul civil multilateral și a subliniat rolul din ce în ce mai mare al puterilor străine, cum ar fi Turcia. Mai mult de 150.000 de persoane au fugit din Afrin în ultimele zile, a afirmat Observatorul sirian pentru Drepturile Omului.

Vicepremierul turc a declarat că ocuparea orașului Afrin, ca parte a „Operațiunii Ramură de Măslin” a Turciei, a redus semnificativ amenințările la frontierele sale.

Este a doua operație transfrontalieră a Turciei în Siria în timpul războiului civil de șapte ani din această țară.

Prima operațiune, denumită „Scutul Eufrat” a vizat ceea ce Ankara numește un „coridor terorist” alcătuit din luptători ISIS și kurzi, la est de Afrin, de-a lungul frontierei sale sudice cu Siria.

După finalizarea operațiunii Scutul Eufrat, la începutul anului 2017, Turcia a instituit sisteme locale de guvernare în regiunea ocupată, care se întinde de la zona din jurul Azazului – situat la nord-est de Afrin – până la râul Eufrat, sub protecția forțelor turce prezente acolo.

Bozdag a declarat că Turcia urmărește acum să formeze sisteme similare de guvernare în regiunea Afrin, fără a elabora ce anume.

Campania militară a Turciei în Afrin a fost criticată în Occident, inclusiv în Statele Unite și Franța, care au furnizat arme și instruire pentru YPG și se tem că incursiunea ar putea slăbi acțiunea internațională împotriva luptătorilor ISIS  din Siria.

Ankara privește pe YPG ca o extensie a grupului militar PKK care a condus o insurgență în sud-estul Turciei timp de decenii. Turcia a fost deranjată de sprijinul occidental acordat luptătorilor kurzi din Siria.

Bozdag a declarat că Turcia a adunat „cele mai multe” arme date luptătorilor kurzi de către Statele Unite, după ce YPG le-a abandonat când a fugit din oraș.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…