Acasă Extern Anul 2018 semnalează un boom economic global

Anul 2018 semnalează un boom economic global

Economia globală dă semne clare de creștere economică. Fondul Monetar Internațional a revizuit prognoza de creștere globală pentru anul  2018 la 3,7%.

Datele istorice oferă o regularitate clară pentru ciclurile economice. Creșterea accelerată are o durată de șase până la șapte ani, urmată de aproximativ aceeași perioadă de decelerare.

Cum se situează China și SUA?

În China economia a avut două perioade de explozie, între 1992 și 1997 și din 2004 până în 2010, urmate de  două perioade de decelerare, 1998-2003 și 2011-2016. Ținând cont de acest ciclu se presupune că 2017 este anul în care a început o nouă perioadă de boom economic.

Ceea ce s-a întâmplat în China a avut un efect semnificativ de creștere a economiei globale. Creșterea economică înregistrată de China a stimulat creșterea economică la nivel mondial.  După un declin de doi ani, exporturile au început să crească din nou în 2017.

Pe fondul riscurilor de a nu scăpa de sub control capitalul, guvernul chinez a înăsprit l-a sfârșitul anului 2016 politica de investiții, precum și politica privind locuințele. Aceasta a avut un efect direct prin încetinirea ratei anuale de creștere economică în decursul acestui an. Anticipând continuarea acestei politici piața prognozează o rata de creștere scăzută pentru anul viitor, de numai 6,5%.

În Statele Unite,  președintele Donald Trump a câștigat în alegeri cu planul său de reducere a impozitelor prin intermediul Congresului. Deși efectele pe termen lung ale facturilor fiscale din SUA nu sunt clare, aceste reduceri fiscale vor stimula pe termen scurt creșterea și consumul în Statele Unite.

Aceasta ar trebui să fie o veste bună pentru China datorită legăturilor economice strânse dintre cele două țări. O economie în plină expansiune a SUA va avea un efect pozitiv asupra economiei chineze. Cu toate acestea, China se poate confrunta din nou cu o provocare privind reducerea capitalului  deoarece o economie puternică în SUA este probabil să atragă mai mult capital.

Acest lucru va fi agravat de măsura luată de Rezerva Federală (FED) a Statelor Unite de a majora rata dobânzii. FED a anunțat deja că sunt de așteptat trei creșteri ale ratelor dobânzilor anul viitor. Ceea ce se aseamănă cu perioada de la începutul anilor 1980, când președintele Ronald Regan a anunțat o reducere majoră a impozitelor, iar președintele FED, Paul Volker, a crescut agresiv rata dobânzii. Rezultatul a fost o revenire modestă a creșterii economice, dar o apreciere semnificativă a dolarului. De data aceasta, aprecierea dolarului va fi din nou un eveniment cu probabilitate mare de a se întâmpla.

Pentru a preîntâmpina aceste curente, economia chineză are nevoie de o politică guvernamentală  potrivită pentru a susține creșterea economică. Este foarte probabil ca economia chineză să fie afectată de ieșiri de capital la fel cum s-a întâmplat în ultimele luni ale anului 2015.

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…