Home » Interviu » Interviu cu Dr. Herman Berkovits, de origine romana, medicul pesonal al premierului israelian Benjamin Netanyahu

Interviu cu Dr. Herman Berkovits, de origine romana, medicul pesonal al premierului israelian Benjamin Netanyahu

De la Glodenii de Mureș la Jerusalim. Cale lungă, dar și multă muncă !? Povestiți-ne puțin cum a fost, dl. Berkovits …

Odată cu stabilirea mea în Jerusalem am reușit prin muncă, efort susținut,  perseverență și rezultate foarte bune în tratarea bolnavilor să mă afirm ca un medic foarte apreciat și cunoscut în rândul pacienților din Israel și chiar din alte state. Nu a fost, într-adevăr, un drum ușor, dar când îți mobilizezi toate resursele pentru a reuși în ce ți-ai propus, rezultatele vor veni. Sigur, nu peste noapte. Dar medicii devotați meseriei lor știu că succesul facil e o iluzie. Pentru reușita pe termen lung ai nevoie de baze solide.

Cum se face că ați rămas atât de apropiat de România ?

Am tratat foarte mulți pacienți de origina română atât persoane publice cât și muncitori aflați la lucru în Israel. Cu toate că prețul consultațiilor și tratamentele medicale sunt foarte costisitoare am acceptat de fiecare dată când mi s-a cerut ajutorul din partea unor pacienți fără posibilități financiare, îndeosebi români, să îi tratez pro bono. A fost un mod indirect de a mulțumi țării în care m-am născut pentru tot ce mi-a oferit înainte de venirea în Israel.

Din acest motiv ați cochetat și cu politica ?

Oarecum. În cadrul alegerilor parlamentare din anul 2008 am candidat pentru un loc în Camera Deputaților în colegiul Orientul Mijlociu și Africa, unde am obținut cele mai multe voturi.

Sunteți medicul personal al unuia dintre cei mai de anvergură politicieni din Israel. Mă refer aici desigur la premierul Netanyahu. E o mare responsabilitate, nu ?

Odată cu obținerea celui de-al doilea mandat de premier al Israelului de către Benjamin Natanyahu, în urma cu 7 ani, am fost desemnat oficial ca medic personal al Premierului Israelian. Este o importantă responsabilitate, dar și o recunoaștere a probității morale și profesionale a celui desemnat. Iar faptul că un evreu-român este medicul personal al premierului israelian, într-o țară unde sunt foarte mulți  medici excepționali, este o onoare pentru mine și pentru școala de medicină de la Cluj, precum și pentru profesorii acestei școli unde se învață o medicină serioasă.

Asta v-a oferit și șansa de a fi un ”diplomat” neoficial între București și Ierusalim, respectiv Tel-Aviv, nu-i așa ?

Da, e drept. De-a lungul anilor am avut ocazia să facilitez multe întalniri între personalități politice românești din toate partidele cu personalități politice israeliene. De altfel, pentru contribuția pe care am avut-o la întarirea relațiilor dintre  cele două capitale București și Ierusalim mi s-a acordat ,,Cheia Bucureștiului”. Și tot datorita bunelor relații pe care le-am menținut în toate mediile de convergență dintre aceste două state am fost numit Consul Onorific al Romaniei în Israel și am fost profund emotionat de onoarea care mi s-a acordat.

Cum ați caracteriza relația dvs. cu mass-media din România ?

Presa din România mă mentionează foarte des pentru aportul meu la întarirea relațiilor în toate domeniile între cele doua țari Israel și România și pentru activitatea mea medicală. Am avut multe apariții la radio și televiziune în emisiuni ca ,,Români de succes”, ”Români de pretutindeni”,  ,,Pașaport Diplomatic”,  ,,Ediție Speciala”, ș.a.

Puțini știu însă faptul că v-ați implicat în ajutorarea răniților din tragedia de la Colectiv…

Nu doresc să-mi fac un titlu de glorie dintr-un demers de solidaritate umană. Nu este singurul pe care l-am făcut de-a lungul timpului. Așa cum ași precizat, am ajutat și victimele de la Clubul Colectiv. Mai exact, am reușit să conving o firmă care produce o unguente exceptionale pentru cicatrizarea țesuturilor afectate grav să doneze acest medicament in valoare de 150.000 de Euro. În plus, firma a trimis și doi medici specialiști în Romania pentru a ajuta victimele.

Vorbiți-ne puțin despre relațiile dvs. și comunitatea română din Israel.

O mare pondere a legăturilor mele o reprezintă comunitatea română din Israel, aceștia apreciindu-mă și oferindu-mi de trei ori titlul de onoare ”Omul  Anului” – acordat de Centrul Cultural Româno-Israelian. Presa de limbă română din Israel o publicat numeroase articole și interviuri referitoare la activitatea mea profesională și publică, precum și la strânsele legături pe care le am cu România.

Herman (Tvica)Berkovits s-a născut la data de 14 martie1947, în localitatea Târgu-Lapuș, jud.Maramureș. A urmat cursurile Liceului Teoretic din Târgul Lăpuș (1954-1965) și mai apoi pe cele ale Facultății de Medicina din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF), din Cluj-Napoca (1965-1971).

Activitate profesională:

1972-1973 – Medic în satul Valea Moldovei, jud.Suceava.

1973-1974 – Medic în satul Apold, jud. Mureș.

1974-1975 – Medic în satul Glodeni, jud.Mureș.

În anul 1975 emigrează împreuna cu familia în Israel. În perioada 1975-1981 – urmează cursuri de specializare la spitalele Bikur Holim și Hadasa din Ierusalim. Apoi din 1981-1985 devine medic specialist în pediatrie la Spitalul Bikur Holim. Din 1985 și până în prezent este șef al propriei clinici de medicină pediatrică și generală, din orașul Ierusalim.

© 2016 CADRAN POLITIC · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress